Duidelijke regels

Zwitserland, lekker duidelijk.

“Regels zijn regels”

Terwijl de EU met veel moeite en toenemend wantrouwen haar (inmiddels) 27 lidstaten eensgezind bij elkaar probeert te houden en regels probeert op te leggen, is het in Zwitserland (CH) beter geregeld. Deze “Bondsstaat” (CH staat voor het Latijnse “Confœderatio Helvetica”) bestaat uit 26 autonome kantons met eigen wetten en regels waaronder ook een eigen belastingstelsel met eigen belastingtarieven. Maar ook gemeenten kennen eigen regels die invloed kunnen hebben op de aankoop en verkoop van een vakantiewoning in de desbetreffende gemeente.

Aangezien de Zwitsers erg trots en zuinig zijn op “hun bergen” en niet houden van speculatie, zijn de afgelopen decennia verschillende wetten gemaakt die de aankoop en verkoop van vakantiewoningen hebben beperkt.

Wist u dat een niet-Zwitsers ingezetene:
– niet overal in Zwitserland een vakantiewoning mag kopen ?
– niet meer dan één woning in Zwitserland in eigendom mag hebben ?
– niet meer dan 1.000 m² grond mag bezitten in Zwitserland ?
– niet meer dan 200 m² woonoppervlak mag bezitten in Zwitserland ?
– een vergunning nodig heeft voor het kopen van een vakantiewoning in Zwitserland ?
– zijn/haar vakantiewoning pas na vijf jaar weer mag doorverkopen ?

Door deze beperkende regels zijn de huizenprijzen in Zwitserland al meer dan 30 jaar stabiel en waardevast en wordt een soort kunstmatige schaarste gecreëerd. Zwitserland kent dan ook geen excessieve prijsstijgingen en – dalingen zoals we in Nederland van tijd tot tijd meemaken. De Zwitserse woningmarkt kenmerkt zich door rust en stabiliteit.

Meer weten ?
Neem dan gerust contact met ons op of bezoek onze eerstvolgende Zwitserland informatiebijeenkomst, zie menu onder “Informatie middag”

©2020 Smaal Zwitserland. Alle rechten voorbehouden.