Duidelijke regels

Zwitserland, lekker duidelijk.

“Regels zijn regels”

Terwijl de EU met veel moeite en toenemend wantrouwen haar (inmiddels) 27 lidstaten eensgezind bij elkaar probeert te houden en regels probeert op te leggen, is het in Zwitserland (CH) beter geregeld. Deze “Bondsstaat” (CH staat voor het Latijnse “Confœderatio Helvetica”) bestaat uit 26 autonome kantons met eigen wetten en regels waaronder ook een eigen belastingstelsel met eigen belastingtarieven. Maar ook gemeenten kennen eigen regels die invloed kunnen hebben op de aankoop en verkoop van een vakantiewoning in de desbetreffende gemeente.

Aangezien de Zwitsers erg trots en zuinig zijn op “hun bergen” en niet houden van speculatie, zijn de afgelopen decennia verschillende wetten gemaakt die de aankoop en verkoop van vakantiewoningen hebben beperkt.

Wist u dat een niet-Zwitsers ingezetene:
– niet overal in Zwitserland een vakantiewoning mag kopen ? Meestal beperkt dat zich tot de toeristische vakantie(ski)dorpen ?
– niet meer dan één woning in Zwitserland in eigendom mag hebben ?
– niet meer dan 1.000 m² grond mag bezitten in Zwitserland ?
– niet meer dan 200 m² woonoppervlak mag bezitten in Zwitserland ?

Aan de andere kant zijn door deze regels de huizenprijzen al meer dan 30 jaar stabiel en waardevast gebleken. Feitelijk wordt er door de diverse regelgeving in Zwitserland een soort kunstmatige schaarste gecreëerd. Mede daardoor kent Zwitserland geen excessieve prijsstijgingen maar ook geen woningmarkt crisis: gewoon veilig en stabiel.

Meer weten ?
Neem dan gerust contact met ons op of bezoek onze eerstvolgende Zwitserland informatiebijeenkomst, zie menu onder “Informatie middag”

©2018 Smaal Zwitserland. Alle rechten voorbehouden.